Nyt:

Elämän juhla – Taidenäyttely

Jukka Rintalan tunnusomainen kultainen viiva on vahvasti mukana 45-vuotistaiteilijavuodessaan vuonna 2021. Juhlavuoden kunniaksi on Galleria ARS Longassa
Elämän juhla -näyttely, jossa valmistaudumme talven odotettuun juhlakauteen. Kultainen viiva luo mieltäylentäviätunnelmia.

Elämän juhla – Taidenäyttely

Avajaiset tiistaina 9.11.2021 klo 13.00, 15.00 ja 17.00
ARS Longa galleria
Annankatu 12, 00120 Helsinki
Ti-pe 12-17 la-su 12-16

 

Jukka Rintala 10.11.2021-06.01.2022

 

 

Menneet näyttelyt

 

 

Artti Pohjanheimo (s.1949) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka valmistui Suomen Taideakatemian koulusta v.1974. Hän on Taidemaalariliiton ja Suomen Taidegraafikoiden varsinainen jäsen.

Hän on tehnyt lukuisia julkisia muotokuvia suomalaisista eri alojen vaikuttajista, ja hänen töitään on esillä useissa pysyvissä kokoelmissa.

Lisäksi hänen taiteeseen kuuluu mm. öljyväritöitä, käsinväritettyjä litografioita sekä veistoksia.

Tässä näyttelyssä on esillä hänen maalauksiaan 60-luvulta tähän päivään asti.

Hänen töissään on aistittavissa ihmisläheisyyttä, rauhaa, hienostuneita värejä ja ennen kaikkea suurta herkkyyttä.

 

Avajaiset torstaina 2.9.2021 klo 17-19

Näyttelyn avaa presidentti Tarja Halonen klo 17.30

Näyttelyaika 3.9. – 3.10.2021

Noudatamme edelleen koronaturvallisuusohjeita galleriassa

 

HAHMOJA – CREATURES 

RIITTA NELIMARKKA 

TEOKSIA 2007 – 2021

Näyttely HAHMOJA – CREATURES on hilpeä ja kutkuttavan kaunis piristysruiske elokuisen Helsingin kulttuuritarjonnassa. Esillä on sopusuhtainen kavalkadi, joka koostuu sarjoista vuosilta 2007 – 2021, teoksia akvarelleista lasitorneihin.

 

AKVARELLEJA SARJOISTA TABULA RASA ja GIOVANNA 2007

VILLATEOKSIA kokonaisuudesta La SCALA 2020

BLACK & WHITE maalauksia sarjasta ALCHEMY GIRLS 2010 – 2011

LASITORNEJA – GLASS TOWERS sarjasta Pienoismalleja pilvenpiirtäjiksi eri erämaihin kuten Kalahari 2018 – 2020

FOTOMONTAASEJA sarjasta GNOMES & CUPIDOS 2018 – 2021

MUSTAVALKOISIA HIILIPIIRUSTUKSIA sarjasta ELISE VARIATIONS 2000

STATUETTEJA sarjasta SE VILLAN PARTURIT – THE BARBERS OF SEVILLE 2018 – 2020

SERIGRAFIOITA sarjoista MAGIQUE, ILOINEN MERI, APOLLON, ELISE LOVES LIFE, BIRDS & FOXES

Järjestämme taiteilijatapaamisen ARS Longassa torstaina 12.8.  17-19

Näyttelyaika 6.8 – 29.8.

 

 

 

”The Realm of Water Colours”, Maya Rygaard 4.-30.6.2021 

Maya Rygaard (s.1957) on ruotsalainen taidemaalari, ensimmäiset vuotensa hän on kuitenkin viettänyt Suomessa, Vaasassa.
Hän on maalannut tauluja yli 40 vuotta ja hänen taulujaan on kokoelmissa ympäri maailmaa. Hänellä on Ruotsissa oma taideakatemia, Academie Maya Rygaard, jossa hän opettaa maalaamista eri tavoin.

Taiteiljana häntä inspiroi varsinkin värit, luonto ja Skandinaavinen mytologia. Hän kertoo, että taulun maalaaminen alkaa yleensä väreistä ja myöhemmin väreistä alkaa tulla muotoja esiin. Alussa hän ei usein tiedä millainen lopputulos tulee olemaan. Hänen töissään värit ovat keskeisiä, tummista mystisistä vaaleanheleisiin – ne luovat syvyyden luonnon maisemissa. Oppilailleen hän opettaa, että maalaamisessa jokaisen täytyy oppia näkemään omalla laillaan. Myös katsoja saa nähdä oman versionsa taulusta. Taiteellaan hän haluaa saada ihmiset tuntemaan jotain, luomaan tunnetiloja esiin.

”Maalatut hatut”, Andy McCoy & Sofia Zida 12.30.5.2021

Andy McCoy kertoo, että maalaaminen on ollut aina mukana hänen elämässään. Kun musiikin tekeminen on energistä ja ulospäin suuntautuvaa, niin maalaaminen on meditatiivista, rauhoittavaa. Taulujen aiheet kumpuavat elämänhetkistä ja tunnetiloista. Myös Sofia Zidalle monipuolinen taide on ollut tärkeä osa elämää, varsinkin musiikin tekeminen ja maalaus.

Andy ja Sofia ovat tunteneet toisensa usean vuoden ajan ja he ovat toisilleen kuin isä ja tytär. Heille on merkittävää samanlainen elämänkatsomus, musiikki, maalaaminen, vahvat värit, avarakatseisuus. He innostuvat samoista asioista, inspiroivat toinen toisiaan, heissä molemmissa virtaa meksikolaista verta. Andy sanoo, että ”on kiitollinen, kun voi yhdessä duunaa asioita Sofian kanssa.” He maalaavat joskus yhteistä taulua, hattua tai vaatetta sekä tekevät yhteistä musiikkia, jossa Sofia laulaa ja Andy säestää kitaralla. Sofia kokee, että Andyn läsnäolo ja tuki tuo turvaa, ja hänen kokemuksensa vie oikeaan suuntaan. Inspiraatio ja intuitio vie taiteessa eteenpäin, omalle taiteen tekemiselle ei ole sääntöjä, säännöt on keksitty rikottaviksi, sanoo Andy ja jatkaa, että taide vie itsestään eteenpäin.

Taide-elämysten tarkoitus on heidän mielestään saada ihmiset näkemään ja tuntemaan. Ja omassa elämässään he kokevat, että sydän aistii, mitä tulee tehdä. Nyt on hyvä, ja asiat ovat kohdallaan, taiteen eri osa-alueet täydentävät toisiaan, sanoo Andy. Usein alussa on maalaus, ja se innostaa musiikin tekemiselle, he kummatkin sanovat – ei juurikaan toisinpäin. Ja taulun nimi tulee lopuksi, kun koko työ ja prosessi on valmis.

Tämä on Andyn ja Sofian toinen yhteinen taidenäyttely. Lisäksi nyt tuodaan esille myös Andyn ja Sofian maalaamia hattuja, monet yhdessä työstettyjä. Hatuthan ovat Andylle, kuten myös Sofialle, tärkeä osa vaatetusta.

Avajaiset keskiviikkona 12.5.2021 klo 15-19. Näyttelyaika 13.-30.5.2021

Noudatamme yhä koronaturvallisuusohjeita.

Navitrolla ja Mildebergius 10.4-9.5.

ARS Longan galleriassa nähdään nyt yhteisnäyttelyssä tunnettujen Virolaisten taitelijoiden Mildebergin ja Navitrollan teoksia. Yli kolmen vuosikymmenen aikana taiteilijat Navitrolla ja Mildeberg ovat yhtaikaa olleet vakavasti luonnon suojelemisen ja ymmärtämisen puolestapuhujia ja samaan aikaan teoksissaan saavat luonnon itsensä puhumaan omasta puolestaan.
Näyttely avautuu ilman avajaisia 10.4. ja jatkuu 9.5 saakka

Mildebergin maailma 5.2.2021-21.3.2021

 

Jüri Mildebergin maan värit ja hyväntuulisuus täyttävät Galleria ARS Longan

 

Jüri Mildeberg (s 1965) on virolainen taiteilija, joka tunnetaan myös nimellä Mildebergius.
”Minulle luonto on niin suuri ja ihmeellinen, etten edes halua matkia sitä. Ajattele nyt vaikka
revontulia – eiväthän edes hienoimmat valokuvatkaan pysty toistamaan luonnon upeutta. Mutta maa, maan värit minä olen ominut!”

Jüri Mildebergin taide viettelee ja yllättää, teoksissa riittää hämmästeltävää eikä hänen huumoriltaan voi mitenkään välttyä. Lämmin maanläheinen värimaailma on kaikissa hänen teoksissaan.

Galleria ARS Longa on koonnut näyttelyyn teoksia taiteilijalta 20 vuoden ajalta. Mildeberg työskentelee kotiateljeessaan Virossa joka päivä eikä häneltä voisi aiheet
loppua: ”Jos en keksi mitään, kaivan vierasperäisiä sanoja, otan yhden niistä ja teen siitä taidetta. Päivärytmini täällä lumen keskellä on tuttu ja toistuva:
herään aikaisin, keitän teetä ja piirrän, syön, otan päiväunet ja sitten teen veistoksia. Jokainen päivä on minulle taiteen ja luomisen päivä.”

REM

15.1.–31.1.2021
Hannamari Kovanen, Matleena Issakainen, Riina Kuikka ja Sissi Ehrström

Neljä taiteilijaa on luonut näyttelyn, jonka lähtökohtana ja teemana ovat unet.  Teokset on luotu menneen vuoden kuluessa poikkeuksellisena ajanjaksona, kun maailma pysähtyi ja siirtyi erilaiseen todellisuuteen.

Teokset ovat syntyneet näkymistä, jotka kuvastavat toisenlaisia mahdollisuuksia, unien maailmaa, jolloin tämän todellisuuden raja hälvenee ja sijaa ottavat tarinat toisesta. Näyttely vie katsojan yön tarkkailijoiden hetkiin, joista kumpuaa iloa, onnea ja eskapistinen matka muualle. REM virkistää katsojaa keskellä tammikuun pimeyttä.

Koronatilanteen takia näyttelyn avajaiset järjestetään vastuullisesti ja varovaisuutta noudattaen. Rajoitamme tarvittaessa kävijämäärää ja pyydämme, että käytät kasvomaskia. Tulethan näyttelyyn vain terveenä ja oireettomana.

Jukka Rintala – Unelmien maisemat

Näyttely 6.11.2020 – 6.1.2021

Avajaiset 5.11.2020

Galleria ARS Longa

Annankatu 12 Helsinki

Maalauksia, piirroksia, iltapukuja ja design tuotteita.

Jukka Rintala – View of Dreams

Exhibition 6th of Nov. – 31st of Dec.2020

Opening 5th of Dec. 2020

Galleria ARS Longa

Annankatu 12 Helsinki

Paintings, drawings, evening dresses and design products.

Esillä olevat teokset ovat suurimmalta osalta uusia, paitsi ”decollaget” joista osa on kuitenkin päivitelty nyttemmin.

Näyttely koostuu luonnon aiheista ”sisältönä” paikan tai säätilan ”henki” Hieronymus Bosch´n ilmaisun mukaan: ”Maalla on silmät, metsällä on korvat”.

Toinen osa kuvista on puoliabstrakteja pienoisteoksia tai tunnelmakuvia.

DADALOIKKA, jopa 3-loikka. Lähtökohtana aamuyön tuntien ”korvaliero”, uutinen tai lehtikuvaaineisto.

Kevään 2020 poikkeustilan aikaisia akvarelleja ja akryylimaalauksia. Kuvien taustalla kaikkien muiden asioiden ohella T.S.Eliot´n Autio maa, Kauko Räsäsen Reikäenkeli, H.Bosch´n tuotanto jne.

”Näköiskuvat”. Näköisryijy 1. ja 2.

Viimeinen Ranta-teemaiset kuvat: Reikä- Buddha, Pink Elk from Huittinen, August S:n sininen kausi. Myös pink-värin käytön tutkimista.

De-collaget. Tarkoittaa poistamalla, leikkauksilla tai repimällä tehtyjä enimmäkseen paperiteoksia juliste tai lehtimateriaalista. Osa on työstetty pitemmälle sekatekniikoin.

Olen Helsinkiläinen kuvataiteilija (s. 1937) koulutukseltani kuvaamataidon opettaja.

Olen opiskellut 1950-54 Lappeenrannan Taiteenystävien piirustuskoulussa elävänmallin piirustusta, Helsingin yliopiston piirustuslaitoksella Erkki Kuloveden oppilaana niinikään elävävämallia. Olen käynyt Taideteollisen Oppilaitoksen peruskurssin Kaj Franckin johdolla.

Suoritin TTO:n kuvaamataidonopettajan tutkinnon 1964. Täydennys koulutuksena oli Touko Voutilaisen kurssi: Tiedollisen kasvatuksen formaaliset tavoitteet (logiikka) 1980-85.

Jatko-opiskeluna ja harjoituksena ovat olleet vuodesta 1978 lähtien säännöllisesti elävänmallin piirustus- ja maalauskurssit.

Yksityis-.ryhmä- , tutkimukseen perustuvia valtion apurahalla tehtyjä sekä pedagogisia näyttelyjä on ollut vuodesta 1968. Viimeiset ovat olleet ”Pienet kansantaulut” ja” Puistovahdin näkökulmasta” 2007 ja 2018-

M.V.

JUHANI VON BOEHMIN NÄYTTELY   15.9. – 4.10.2020

 

Juhani von Boehmin näyttely Galleria Ars Longassa 15.9. – 4.10.2020  sisältää uusia maalauksia kahden viime vuoden ajalta.   Näyttelyn työt ovat asetelmia, maisemia ja henkilökuvia.

Asetelmissa kukka-aihe esiintyy hyvin pelkistyneessä muodossa joko yksin tai luonnollisena osana laajempaa asetelmakokonaisuutta.  Asetelmat asettuvat P. Gezannen,  G. Morandin ja sodanjälkeisten suomalaisten modernistien luomaan asetelmamaalausperinteeseen.

Maisemien aiheet ovat Italiasta ja Välimereltä yhtä viipuriaiheista maalausta lukuunottamatta.  

Asetelmat ja maisemat ovat öljyväritöitä.  Henkilökuvat ovat syntyneet Outi Heiskasen johtaman Taivaallisen Akatemian viikottaisissa croquispiirustustapahtumissa sekä Suomen Taideyhdistyksen järjestämissä piirustusilloissa syntyneiden piirustusten pohjalta.  Henkilökuvat ovat akryylitöitä.

ARS Longan kesäsalonki /Taidemyyntinäyttely

Näyttelyaika 16.6- 10.7.2020

Esillä on yli kymmeneltä taiteilijalta valikoituja teoksia, maalauksia, valokuvia,  akvarelleja sekä grafiikkaa. Myös hyviä tarjouksia.

Tervetuloa ihastelemaan ja ostoksille.

Esillä teoksia seuraavilta taiteilijoilta mm. Ilse Ackermann, Göran Augustson, Tiina Eno,Elvi Maarni, Taisto Nokelainen, Pauli Partanen, Heidi Runeberg ja Mika Törönen jne.

Värien ja mielen maiseman tulkitsija

 

Helsinkiläistaiteilija Kim Kylmälä on maalannut ammattimaisesti yli kolmekymmentä vuotta. Hän aloitti opintonsa vuonna 1979 Vapaan Taidekoulun avoimella luokalla, ja jatkoi ammattilinjalla. Neljän tiiviin opintovuoden jälkeen hän valmistui vuonna 1983, ja on siitä lähtien tehnyt rakastamaansa työtä taidemaalarina.
Kim Kylmälän tuotannosta valtaosa on akvarelleja ja sekatekniikalla toteutettuja töitä. Taiteilija työstää akvarellejaan epäsäännölliseen muotoon revitylle paperille, jolloin teos on vapaa klassisen, geometrisen taulumuodon kahleista. Omimmillaan Kylmälä on abstraktien aiheiden parissa, ihminen ja hänen läsnäolonsa puuttuvat tulkinnoista. Taiteilija työskentelee vaistonvaraisesti intuition varassa, ja lopputulos on yllätys myös tekijälleen. Luonto on ensiarvoisen tärkeä inspiraation lähde, mutta maalatessaan Kylmälä kuitenkin heijastelee sisäisiä tunnetilojaan eikä kopioi todellisuutta.
Värit ovat teosten hallitsevin elementti, ja hän todella herkuttelee niillä. Myös näennäisesti oudot, mutta Kylmälän varmalla näkemyksellä yhdistetyt värit ovat hänen taiteessaan täysin mahdollisia ja oikeita. Teoksista löytyy lukematon määrä erilaisia värisävyjä ja kontrasteja, niinpä katsojalle töistä välittyykin optimismi ja aurinkoinen lämpö talven keskellä.
Kollaasitekniikka ja yllättävät materiaaliyhdistelmät ovat jo uran alkumetreiltä asti kiinnostaneet Kim Kylmälää. Nykyisissä sekatekniikalla tehdyissä töissä taiteilija on palannut kollaasinomaiseen ilmaisuun. Ajankohtainen tekstiilien kierrätysteema on joidenkin teosten innoittaja, ja antaa katsojalle oivalluksen kautta hyvän mielen.

 

”Koko elämä heijastuu tauluihin”
– Kim Kylmälä

 

Maija Yliluoma

Maaginen arvo

Koulussa meitä kaikkia opetetaan kirjoittamaan oikein, analysoimaan kirjallisuutta
ja ratkaisemaan vaikeita matemaattisia tehtäviä. Metsässä käyminen ei ikävä kyllä
kuulu tuolle listalle. Sen vuoksi emme miellä kulttuuriksi moniasellaisia asioita,
jotka aiemmin ovat varmasti sitä olleet. Kun metsässä käymisen kulttuuri katoaa,
muuttuu myös luontokokemus alkeelliseksi ja kömpelöksi, koska siitä katoaa jokin
oleellinen aistittava taso. Pitkän aikaa vallinnut animistinen elämänkatsomus on
antanut meille kyvyn määritellä hämärä, maaginen kerroin jokaiselle paikalle,
hetkelle, luonnonilmiölle ja elämänmuodolle, toisinaan myös omalle sieluntilallemme
(paradigma laajenee myös sisään päin). Me tunnistamme ”oikean” hengentilan ja
se johdattaa meidät luovalle löytöretkelle itseemme.

Valdur Mikita
Kirjailija ja semiootikko
kirjasta Kanttarellin kuuntelun taito

Nyt arvotaidetta alkaen 100€ !
Kuono r.y.:n hyväntekeväisyysmyynti
Galleria ARS Longassa
Annankatu 12
25.2-1.3.2020
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

Anna Kaarina Nenonen – Näyttelyaika 16.1-2.2 

Taiteilijan kotisivut

 

Taiteilija kertoo omin sanoin seuraavaa:

Olen Helsinkiläinen taiteilija, joka juuri palasi tänne monien vuosikymmenien jälkeen. Synnyin Kuopiossa, opiskelin taidehistorian maisteriksi Åbo Akademissa, kuvataiteen konservaattoriksi Tanskan Kuninkaallisessa Taideakatemiassa, ja MFA (taiteen maisteri) Rochester Institute of Technologyssä. Suurimman osan viime vuosista vietin Yhdysvaltojen etelävaltioissa, Virginiassa, Tenneseessa ja Pohjois-Carolinassa, joissa opetin taidehistoriaa ja kuvataiteita yliopistoissa ja collegessa.

Töitäni on nähty kansainvälisesti ja niitä on myös museoissa ja kokoelmissa paitsi kotimaassani Suomessa myös etenkin Yhdysvalloissa, Liechtensteinissa, Itävallassa, Sveitsissä, Puolassa ja Ruotsissa.

Esittävää taidetta?! Hyi kauheaa. Kuka tällaista enää tekee? Koska pystyn siihen ja osaan sen ja minulla on pitkä tie taiteen metodeihin ja tekniikkaan. Se on tietoinen valinta. Olisi nyt eden puoli-abstraktia (ja joskus on). Ihailen renessanssin ja barokin taitelijoita, joista huippu on Caravaggio. Tenebrismin olen tulkinnut omalla tavallani. Usein maalaan mustalle pohjalle. Melkein nykytaiteilijoista (kuoli hiljattain) lemmikkini oli Lucian Freud.

Erään museon johtaja hiljattain tiivisti visioni käsitteeseen “Southern Gothic”. Toistaiseksi se ehkä ainakin osittain on totta. Teokseni, maalaukset, grafiikka ja piirustukset ovat tunnepitoisia ja usein pimeitä. Joissakin on roomalaiskatolista symboliikkaa (itse olen katolinen, vaikka suomalainen ja kasvoin luterilaisessa ympäristössä), useat kuuluvat sarjaani “Romancing the Thoroughbred”.

The Thoroughbred on täysverinen hevonen. Ja ne työt ovat oma-elämänkerrallisia, vaikka niihin liittyykin symboliikkaa, hevonen romanttisena eläimenä, yleensä valkoinen ori, jollaisen itse asiassa omistin kerran. Hän on vielä elossa, nauttii eläkepäiviään Virginiassa. Hevonen voiman ja statuksen symboolina, kuten Sforzan hevonen josta Leonardo teki luonnollista kokoa suuremman mallin mutta jota ei kuitenkaan toteutettu bronssissa ja ammuttiin sirpaleiksi.

Minulle hevonen on voimaa antava eläin, joka on auttanut ja lohduttanut minua lapsesta lähtien, ja feminismin symbooli, koska naisilla ja hevosilla on usein maaginen yhteys ja ymmärrys. Hevonen antaa voimaa. Mutta myös tuhosi minut, olin hengenvaarallisessa ratsastusonnettomuudessa ja minulla on nykyään paha nivelrikko, lonkkaproteesit, ja vaikka mitä muuta. Piti opetella uudelleen kävelemään.

Nietche sanoi “mikä ei tapa meitä, tekee meistä voimakkaamman”. Ei pidä paikkaansa. Henkisesti, ehkä.

Olen myös kiinnostunut hyönteisistä, kasveista (etenkin jos ne ovat myrkyllisiä), voodoosta, kirjallisuudesta (yhdessä maalauksessani taustalla on teksti Baudelairen runosta Les Fleurs du Mal) ja hyvistä tatuoinneista, joita minulla ei ole yhtään. Hiljattain minut myös kutsuttiin ETSU (East Tennessee State University) näyttelyyn jonka teemana on Dolly Parton, joten yritän nyt sulattaa mitä hän minulle merkitsee. Voimakas

nainen joka on maksanut takaisin ihmisille hänen synnyinpaikallaan, intohimona viihde, hyväntekeväisyys ja LBTG oikeudet. No I am not gay, neither is she, but that does not prevent you from being human.

ARS Longan joulunäyttely
Näyttelyaika 13.12.2019. – 5.1.2020
Joulunäyttelyssä esillä maalauksia, akvarelleja, lasia ja valokuvia tutuilta taiteilijoiltamme.
Esillä taideteoksia seuraavilta taiteilijoilta:
Maya Rygard (SWE), Mirja Ilkka, Mika Törönen, Pauli Partanen ja Jussi Aalto

Näyttelyaika 27.11. – 8.12.2019

Whatever will be – will be?
Kuten laulussa sanotaan: Que será, será, the future ’s not ours to see…? Kysymysmerkit ovat minun.

Tutkijoiden raportit ilmaston muutoksesta ovat hälyttäviä ja täyttävät uutisvirran.
Maapallon lämpötilan nousu, myrskyt, tulvat, napajäätiköiden sulaminen, merenpinnan nousu ovat jo tuttua tietoa, tänä vuonna on erityisesti noussut tietoisuuteen metsien merkitys hiilinieluina : maapallon keuhkojen, erityisesti Brasilian sademetsien polttaminen ja siihen liittynyt väkivalta, on järkyttänyt tavallisiakin ihmisiä.

Itseäni on järkyttänyt myös eläinten ja kasvien sukupuutot.
Luonnon monimuotoisuus katoaa mm. metsien avohakkuiden seurauksena.
Lapsuudestani 50-luvulta muistan teiden ja peltojen varsien ja niittyjen valtavat kukkamäärät.
Olemme huomanneet, että autojen tuulilasit eivät enää olen ajomatkan jälkeen täynnä kuolleita hyönteisiä.
Pahimpana ehkä on mehiläisten ja muiden pölyttäjien massakuolemat kasvinsuojelumyrkkyjen käytön seurauksena.
Nythän EU pyrkii kieltämään neonikotinoidit ja glyfosaatin ( Round up), mutta mm USA:ssa käytölle ei ole esteitä.

Mikromuovit valtaavat maapallon, ei kovinkaan pitkän ajan kuluttua merissä arvioidaan olevan enemmän muovia kuin kaloja.
Muovit hajoavat yhä pienemmiksi muruiksi, nanomuovit ovat vain 0,001mm.
On todettu että maaperästä löytyy jo useiden metrien syvyydessä muovia – vain 60 vuoden muoviaikakauden jälkeen – erityisen pahalta tuntui uutinen, jonka mukaan maaperän lierojen kasvu hidastuu ja kuolleisuus lisääntyy niiden syödessä mikro/nanomuoveja.

Tässä näyttelyssä on maalauksia erilaisista dystopioista – miten olemmekaan sulkeneet silmämme!
Muutamat kauniit puutarha/kukkamaalaukset muistuttavat, miten elämme epävarmuuden aikaa ja kehottavat työskentelemään yhdessä kotimaapallomme luonnonkauniin tulevaisuuden hyväksi.

Itselleni tämä on hieman juhlavuosi: 10 vuotta sitten olin valmistumassa Vapaasta Taidekoulusta
4-vuotisten taidemaalariopintojen jälkeen – ja muutenkin juhlin reippaana iän karttumista.

Annu Ahlström

Retrospektiivinen näyttely 08.11.-24.11.2019

”Elvi Maarnin näyttely Strindbergin salongissa keväällä 1945 tuli monille täydellisenä yllätyksenä. Mistä on tämä taiteilijatar, kysyttiin, enhän ole hänestä aikaisemmin tiennyt? Elvi Maarnin aralle erakkoluonteelle on kuvaavaa, että hän epätoivoisesti vastusti tämänkin näyttelyn järjestämistä, mutta kaikesta huolimatta sen järjestämisessä onnistuttiin. Näyttely sai suuren menestyksen. Yleisö oli ihmeissään ja mieluisasti yllättynyt, kuten syvän taiteen näkemisen yhteydessä aina on laita….” Näin kirjoitti Antero Rinne, Suomen Taiteen Vuosikirja 1945.
Strindbergin näyttelyn tuoma suosio sekä julkisuus eivät miellyttäneet arkaa taiteilijaa ja hän vetäytyi maalaamaan omaan rauhaansa. Sen ajan kuuluisa taidekauppias Hellmuth van Assendelf myi hänen teoksiaan yksinoikeudella vuodet 1956-1977, ympäri Suomea. Van Assendelf maksoi taiteilijoille sovittua kuukausipalkkaa, joka takasi säännöllisen toimeentulon. Taiteilijan toimeentulo noihin aikoihin ei ollut mikään itsestäänselvyys. Samalla sopimuksella yksinmyyntioikeus rajoitti henkilökohtaisten näyttelyjen pidon.
Lähes puoli vuosisataa kului Strindbergin näyttelyn jälkeen, kunnes vuonna 1993 Elvi Maarni kutsuttiin Hämeenlinnan ja Turun Taidemuseoiden yhteisesti järjestämään ”Arvoituksellinen uni” -näyttelyyn, jossa oli esillä sotavuosien ja sodan jälkeisen ajan merkittäviä taiteilijoita. Näyttelyn teemana oli ”Romanttis-mystisiä ja surrealistisia piirteitä 1940- ja 1950-luvun suomalaisessa maalaustaiteessa”.
Vuonna 1999 Kiskon Kivimakasiinissa oli Elvi Maarnin laaja retrospektiivinen näyttely, jossa oli esillä hänen teoksiaan eri aikakausilta. Tämä näyttely onnistui yksittäisten keräilijöiden innokkuudella ja tarmolla.
80-luvulta lähtien Elvi Maarni lahjoitti teoksiaan hyväntekeväisyysjärjestöille, jotka myivät niitä keskuudessaan ja veivät osan taidehuutokauppoihin. Juuri huutokauppojen myötä löysivät taiteesta kiinnostuneet henkilöt laajemmin Elvi Maarnin tuotannon ja teokset nousivat arvoonsa. Samaan aikaan teoksia alkoi esiintyä taideliikkeissä, gallerioiden yhteisnäyttelyissä ja taidemessujen osastoilla. Omista henkilökohtaisista näyttelypyynnöistä taiteilija kieltäytyi säännöllisesti, varmasti jo korkean ikänsäkin vuoksi.
Tyttärentytär Hanna Ruusulampi ehti haastattelemaan taiteilijaa tutkielmassaan ”Mystinen uneksija Elvi Maarni” (v. 1998). Tutkielmassa taiteilija kertoo mm. omakohtaisesti, ”miten isä vastusti ja halusi jarrutella taiteilijan kutsumisammattiin sekä turmioelämään ajautumista”. Puolen vuoden Ateneum-kokeilun jälkeen ainoaksi vaihtoehdoksi jäi juuri perustettu Vapaa Taidekoulu (v. 1935). Siellä hän opiskeli seuraavat kymmenen vuotta.
Ars Longan näyttely on järjestetty Elvi Maarnin perheen myötävaikutuksella.

Pauli Juhani Vuorisalo oli suomalainen kuvataiteilija. Hän edusti niin sanottua pariisilaista koulukuntaa, joka teki kuvataiteita hyvin laaja-alaisesti. Vuorisalon tuotanto käsittää piirroksia ja grafiikkaa, guasseja, keramiikkaa, lasitöitä sekä taidetekstiilejä, kuten gobeliineja. 

Pauli Vuorisalo kuoli kaksi vuotta sitten ja nyt esillä on monipuolinen retrospektri tämän monipuolisen taiteiljan töitä 29.10-3.11.

Pauli Partanen 

“Miracle“ maalauksia ja lasiveistoksia. 

Näyttelyaika 4.10 – 27.10 2019

 

Ann Pelanne ja Jussi Aalto
Valokuvanäyttely Ars Longassa 29.9. saakka.
Jussi Aalto on helsinkiläinen valokuvaaja ja valokuvauksen opettaja, joka tunnetaan parhaiten muotokuvistaan. Hän toimi helsinkiläisen Kameraseura ry:n puheenjohtajana vuosina 2002–2006. Vuosina 1978 ja 1985 Aalto sai valokuvataiteen valtionpalkinnon. Vuonna 2006 hänelle myönnettiin taiteilijaeläke.

http://www.annpelanne.net

 

Tero Annanolli

La Primavera

maalauksia

5.4-12.5.2019

Tervetuloa!

—————————————————–

Mirja Ilkka ja Henri Kivioja

Luotujen laulu

maalauksia

7.3-31.3.2019

Lue artikkeli

—————————————————–

GINA SALARIS – KAIKILLA AISTEILLA

Muotoilija, Lasitaiteilija

KAJ ARD – WORN AND WINDSWEPT

Maalauksia

8.2.2019 – 3.3.2019